Ga naar de inhoud

Welke loterij geeft de grootste winkans?

Wanneer je meedoet aan een loterij wil je natuurlijk het liefst een prijs winnen, en als het even kan een grote prijs. Dat die kans statistisch gezien niet heel groot is weten de meeste mensen wel. Maar toch is de verleiding om aan een loterij mee te doen vaak zo groot dat mensen toch een gokje wagen. Want ook een kleine kans is tenslotte een kans. Maar bij welke loterij is de winkans nu het grootst?

Win kansen Staatsloterij

De Nederlandse Staatsloterij is één van de oudste loterijen ter wereld. De eerste trekking vond plaats in 1726. De loterij werd in het leven geroepen om het illegale gokken aan banden te leggen. De Staatsloterij had altijd een ongeschonden reputatie, maar deze liep een forse deuk op toen de Hoge Raad in 2008 oordeelde dat de Staatsloterij niet eerlijk was over de winkansen, omdat bij de trekkingen ook loten die niet waren verkocht werden meegenomen, deze prijzen werden uiteraard niet uitgekeerd.

Kosten: Een Staatslot kost 15 euro, de XL toevoeging om meer kans op de prijzen te maken kost €2,50 extra. Voor de Oudejaarsloterij, die onderdeel uitmaakt van de Staatsloterij, kost een heel lot 30 euro. Je kunt voor iedere trekking ook een half of een 1/5 lot kopen.

Hoofdprijs en Jackpot: De hoofdprijs bij iedere trekking bedraagt 1 miljoen. De Jackpot kan veel hoger oplopen. De prijzen die je wint zijn belastingvrij.

De kans dat je een prijs wint is 50%, waarbij de kans 12% is dat je meer wint dan de prijs van je lot. De kans dat je de hoofdprijs wint is 1 op 2,6 miljoen.
Goede doelen: 15% van de opbrengst van de loten verkoop gaat naar de Nederlandse Staat. De Staatsloterij sponsort de KNVB, SAIL Amsterdam, het Nederlands voetbalelftal en het Nederlands Kampioenschap Waterfietsen.

Winkans Nationale Postcode Loterij

De Postcode Loterij bestaat sinds 1989 en is na de Staatsloterij de grootste loterij van Nederland met een jaaromzet van ruim 600 miljoen. De Postcode Loterij roept bij veel mensen irritatie op vanwege hun agressieve marketingcampagnes. Niet deelnemers ontvangen regelmatig op naam gestelde post van deze loterij. Ook als je deelnemer bent kun je er op rekenen dat de Postcode Loterij blijft aandringen dat je met meer loten gaat meespelen.

Je kunt bij de Postcode Loterij geen losse loten kopen. Je sluit als je wilt gaan meespelen een abonnement af voor minimaal 1 lot per trekking. Je kunt ook met meer loten meespelen, waardoor je een hoger bedrag aan prijzengeld kunt winnen als jouw postcode in de prijzen valt. Een lot kost € 12,75. Er zijn 14 trekkingen per jaar waardoor je per jaar € 178,50 kwijt bent.

Hoofdprijs: De grootste prijs die je kunt winnen is de Postcode Kanjer, waarvan de trekking op 1 januari plaatsvindt. Er wordt dan een bedrag van vele miljoenen verdeeld over meerdere postcodes.
Winkans: Van de grote loterijen maak je bij de Postcode Loterij de kleinste kans op een prijs, dit is namelijk een kans van 1 op 7. De kans dat je, samen met mensen die dezelfde postcode hebben en ook meespelen, de Postcode Kanjer wint is ongeveer 1 op 242.000.
Goede doelen: De Postcode Loterij staat bekend als Goede Doelen loterij, De helft van de inleg gaat naar goede doelen, waaronder het Rode Kruis, War Child en het Wereld Natuurfonds.

Winnen bij de BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij maakt onderdeel uit van de Goede Doelen Loterijen, evenals de VriendenLoterij en de Postcode Loterij. Je doet mee met je bankrekeningnummer als lotnummer, waarbij de laatste vijf cijfers bepalend zijn.
Kosten: Je speelt bij deze loterij mee op basis van een abonnement, je koopt dus geen loten per trekking. Een lot kost € 13,25 en je speelt 15 keer per jaar mee. Dit brengt de totale kosten op
€ 198,75 per jaar.
Hoofdprijs: De miljoenenprijs, die enkele keren per jaar wordt uitgekeerd, is de grootste prijs die je kunt winnen met de BankGiro Loterij. Het bedrag varieert van 1 tot enkele miljoenen. Daarnaast maak je wekelijks kans op een prijs van 25.000 euro, als je de verdubbelaar hebt is dit 50.000 euro.
Winkans: De kans dat je een prijs wint in de BankGiro Loterij is één op drie. De kans op de weekprijs ligt op ongeveer 1 op 10.000 als je het hele jaar meespeelt. De kans op de miljoenenprijs is ongeveer 1 op 83.000.
Goede doelen: Een deel van de opbrengst van de BankGiro Loterij gaat naar culturele goede doelen zoals EYE, het Rijksmuseum en de Anne Frank Stichting.

Winkansen van De Lotto

Op 1 september 1974 vond de eerste trekking van De Lotto plaats. Je kunt deelnemen door op een formulier, of tegenwoordig ook via internet, zes getallen tussen de 1 en 45 aan te kruisen. Daarnaast kies je een kleur uit een rijtje van zes. De krasloten, die bij veel winkels te koop zijn, vallen ook onder De Lotto.
Kosten: De Lotto is de goedkoopste loterij om aan deel te nemen. Je hoeft geen abonnement af te sluiten en een lot kost slechts 2 euro. Als je ook aan het Cijferspel wilt deelnemen betaal je 3 euro. Hiermee maak je kans op prijzen die oplopen tot 200.000 euro. Je kunt wel een abonnement nemen waardoor je iedere week automatisch meespeelt ,met een vast rijtje getallen en een vaste kleur.

Hoofdprijs

De jackpot bedraagt iedere week minstens 7,5 miljoen euro en loopt op als deze niet is gevallen. Je wint de jackpot als je zes getallen plus de kleur goed hebt.
Winkans: Je hebt een kans van ongeveer 1 op 6 dat je een prijs wint bij De Lotto. De kans dat je meer wint dan je inleg is ongeveer 1 op 53. De kans dat je zes getallen juist voorspelt is ongeveer 1 op 10 miljoen. De kans dat je dan ook de kleur nog goed hebt en de jackpot wint is ongeveer 1 op 49 miljoen.
Goede doelen: De volledige opbrengst van De Lotto, na aftrek van het prijzengeld, gaat naar goede doelen. NOC*NSF ontvangt hiervan 75%, de rest gaat naar instanties voor cultuur, volksgezondheid en maatschappelijk welzijn.

Grote kans op jackpot bij de VriendenLoterij

De VriendenLoterij bestaat sinds 1989 en werd opgericht op initiatief van Humanitas. Tegenwoordig maakt deze loterij onderdeel uit van de Goede Doelen Loterijen, waaronder ook de Postcode Loterij en de BankGiro Loterij vallen.
Kosten: Een lot kost € 13,25. Je speelt mee op basis van een abonnement en er zijn 14 trekkingen per jaar. Twee daarvan zijn zonder Jackpot Bonus waardoor een lot voor die trekking € 0,50 goedkoper is. Als je een heel jaar meespeelt betaal je dus € 184,50.
Hoofdprijs: De maandelijkse hoofdprijs bedraagt 100.000 euro. Per jaar worden twee grote prijzen van 1 of 2 miljoen verloot.
Winkans: De kans dat je met je lot een prijs wint is 1 op 4. De kans dat je de hoofdprijs of de jackpot wint is ongeveer 1 op 24.000.
Goede doelen: De helft van de inleg gaat naar goede doelen die zich richten op welzijnen gezondheid. Je kunt bij de VriendenLoterij zelf bepalen aan welk goed doel jouw inleg wordt geschonken.